Сапун капучино и шоколад

Публикувано от Marioletka 18/02/2019 0 Коментар (и)

Това е една много лесна и приятна рецепта за сапун по студения метод. Направих я доста набързо, нямах търпение да изпробвам новите масълца, които току-що бяха дошли :)

И така за около 750гр. сапун ще са ви необходими следните материали:

150гр. Какаово масло

125гр. Кокосово масло

25гр. Рициново масло

200гр. Зехтин

какао на прах

10мл. ароматно масло шоколад

10мл. ароматно масло капучино

190гр. дестилирана вода

70гр. натриева основа (на перли или люспи

  

За да изпълните тази рецепта използвайте предпази очила и ръкавици.

В отделни съдове измерете содата и водата. Смесете ги като прибавите содата към водата. Бъркайте бавно докато содата се разтвори.

В тенджерка на слаб огън загрейте маслата. Необходимо е да се разтопят и смесят.

Следете температурата на маслата и водата с разтворена натриева основа. Когато содата е около 40градуса, а маслата около 45 можем да започнем смесването. Поставяме пасатора в съда с маслата, включваме го и започваме на бавна струйка да изливаме разтвора на натриева основа. Когато излеем цялото количество разтвор продължаваме да бъркаме, докато сместа се сгъсти и започне да оставя следа бъркалката.

Разделяме сместа на две части. Към едната добавям една супена лъжица какао и ароматното масло на шоколад. Другата част само ароматизирам с маслото от капучино. Оставям с натуралния цвят, които се е получил сапуна.

Изливам двете смеси във формички. Може с помоща на клечка с въртеливи движения да направите интересни закачливи форми върху сапуна, като смесвате двата цвята.

Готовите сапуни завиваме и оставяме за 24 часа. Като са достатъчно твърди вадим от формите и оставяме да узреят за 40 дни.

Направих си и една сметка каква е цената на едно сапунче. След дългата и изтощителна за мен сметка(ама никак не съм по сметките) излиза, че за едно сапунче с истински масла плащате само 1.52лв., правите си го вкъщи и знаете какво сте сложили. Оставям избора на вас!

До нови срещи и весело сапунисване!

   

Оставете коментар