Основни правила при приготвяне на сапун по студения метод

Публикувано от Marioletka 20/08/2018 0 Коментар (и)

Процеса на правене на сапун е химичен процес, в който сода каустик си взаимодейства с масла и се получава сапун. Този процес се нарича осапуняване. Поради факта, че ще използваме сода каустик, трябва да вземем предпазни мерки. Трябва да имаме гумени ръкавици, предпазни очила, които да носим докато правим осапуняването и оцет който неутрализира содата каустик в случай, че започне да разлива или гори. И така да започваме с първата стъпка, намираме сода каустик която е 100%, нуждаем се и от голям съд за бъркане на сапуна, единственото условие е съда да не е от алуминий. Също ще се нуждаете и от термометър, за да измерите темперетурата на вашите масла и разтвора на сода каустик. Друг ваш добър помощник може да бъде и пасатор/блендер, с който да разбърквате, и накрая трябва да имате приготвени формички за изливане на сапуна. Необходими продукти са ви също масла за правене на сапун и дистилирана вода, с която да се смеси содата каустик.

Има няколко вида форми за изливане на сапуните, но най-препоръчваните са силиконовите, защото те са за многократна употреба, изключително пластични са и издържат на висока темперетура.

Мазнините за сапуна са изключително важна част от сапуна. От избора ви на масла, ще зависи и какви качества ще притежава сапуна Ви. Например 3-те най-популярни мазнини за начинаещите сапунерковци са зехтин, кокосово и палмово масло. Зехтина спомага за сапун със стабилна пяна и го прави по-хидроскопичен; кокосовото масло прави сапуна по-твърд и с по-хубава пяна, палмовата мазнина прави сапуна твърд. Всяка от тези мазнини има различни стойности на осапунаване, които определят какво количество разтвор на сода каустик е нужно. Ако превишите със содата, може да се получи твърд неизползваем сапун, ако пък сложите по-малко, то сапуна ще бъде много мек и ще има мазнини по него. Затова трябва да се придържате, към изпитани рецепти.  

Нека да започнем да приготвяме и сапуна smiley

Първо можем да започнем като си приготвим силиконовите формички за изливане и картон, с който да ги покрием след като ги напълним.Слагаме предпазни очила и ръкавици. След това трябва да измерим точното количество дестилирана вода в мл. и содата каустик в гр.. Изсипваме водата в съд, (който не е алуминиев) и започваме да добавяме содата бавно, като предварително сме измерили нужното количество. Когато я изсипем, започваме да бъркаме бавно и внимателно и задължително само в една посока, защото иначе се получава силно кипене. След като содата се смеси с водата я оставяме да изстине, навън или на печката, като разбира се включим и абсорбатора да поема изпаренията.

Сега е ред да се заемем с мазнините. Докато изстива разтвора на сода каустик, може да измерим и разтопим нашите масла. Обикновенно аз ги разтапям в един съд, след като са измерени, на средна темперетура на котлона. Също може и всяка една мазнина да се разтапя отделно в бурканчета на водна баня. Разбъркваме маслата и когато всички са разтопени ги махаме от котлона.

Когато и разтвора на сода каустик е охладен до 48 С, въпреки, че аз обикновенно изчаквам докато се охлади до 35 - 37 С, може да започнем да го наливаме в разтопените мазнини (температурата на мазнините може да варира, но не бива да превишава температурата на разтвора на содата). Когато започнем да изливаме разтвора на содата, пускаме пасатора на най-слабата степен и започваме да бъркаме, когато изсипем цялото количество разтвор започваме да движим пасатора нагоре-надолу и да разбъркваме.


Когато сместа стане като крем след около 10-15 мин. бъркане, можем да извадим пасатора, той трябва да остави следа линия, когато се изважда от сапунения крем ако капките, които падат от пасатора в сместа не се задържат като капки на повърхността, то изчакайте 15 мин. и продължете с бъркането. Трябва да знаем, че на различните мазнини им отнема различно време за осапуняване, така например, на зехтина му отнема много време, докато се осапунява и затова препоръчвам да се смесват мазнините предварително и да се разтапят в един съд.


След това когато постигнем хомогенна, гъста смес може да добавим и аромати, цветове и етерични масла. Принципа при тях е, че не трябва аромата и етеричното масло да надвишават 3% от количеството на сапуна (например за 1 кг. сапун – 3 мл. аромат и етерично масло). Също аз обичам да добавям и естествени ексфолианти като овесени ядки, семена от мак и морска сол. След като разбъркаме и добавим желаните от нас добавки изсипваме във формичките и покриваме с картона.


Така трябва да престоят 24 часа, след което можем да ги извадим от формичките. Ако сапуна е още мек на пипане може да го оставим във формичката още 24 ч., за да се втвърди напълно. След като го извадим трябва да го поставим на хартия за печене или алуминиево фолио и да го оставим за още 2-3 седмици за да сме сигурни, че процеса на осапуняване е приключил успешно.


А сега ето и първата ни и проста рецепта с която може да направите вашите опити в сапунотворенето:

  Кокосово масло – 539гр.

Зехтин – 539 гр.

Палмово масло – 284 гр.

    Дистилирана вода – 454 мл.

      Сода каустик – 199 гр.

 Аромат – 57мл.

 

 

Оставете коментар