За творчеството и скритите ни таланти...

Сапунени страсти

Начало

Продукти

Рецепти и вдъхновения

Работилници

Контакти

e-shop

 


Как да си направим  сапун

 

Правенето на сапуни е едно интересно и завладяващо занимание за малки и големи. Все по-голям става интереса към ръчното изработване на сапун, ето защо ви предлагаме един кратък урок, от който можете да се научите как да си изработвате сами сапунчета.

За да си направим сапун в домашни условия ще са ни необходими: сапунена основа(прозрачна или бяла) без аромат и цвят, аромати и цветове по наш избор, силиковова формичка(може и друга по ваш избор) , съд за разтапяне на сапуна, бъркали, спрей на алкохолна основа.

 

Взимаме няколко парченца от сапуна и разтапяме на микровълнова фурна или на котлона. След това оцветяваме в избрания от нас цвят, прибавяме и аромата.

 

Изсипваме първия си цвят от сапуна във формичката.

 

Докато чакаме първия цвят са стегне добре, разтапяме още една част от сапуна и ароматизираме и оцветяваме с друг избран от нас цвят. Когато първия пласт е добре стегнал изсипваме втория цвят, като непосредствено преди изсипването напръскваме със спрея, за да сме сигурни, че няма да се разлепят след това различните пластове.

 

По същия начин подготвяме и третия цвят, отново пръскаме със спрея и изсипваме, докато формичката се напълни.

Оставяме за 15 мин.да стегне нашето сапунче и е готово да бъде извадено. 

 

 

Ето го и в завършен вид готов за употреба :) Може да добавяте различни етерични масла, които да обогатят вашият сапун и да му предадат прекрасните си качества. По желание е и поставянето на изсушени билки и различни семена, които да служат като ексфолиант.

В следващите ни уроци ще ви покажем как да си вградите гъба за баня в сапуна и различни предварително изрязани формички и снимки.

А до тогава ви желаем Весело сапунисване!